3 Perkara Perlu Dielak Dalam Bina Otot Perut

0
1117
bina otot perut

Ramai orang cakap, kalau nak bina otot perut six pack hanya dengan melakukan seat up beratus hingga beribu kali dalam sehari dan ada yang mencadangkan melakukan crunches exercise yang sangat berat.

Sebenarnya kita silap, Abang Sado pun silap, dulu Abang Sado berlatih macam tu jugak, nak bina otot perut 6pack dengan seat up aje kerjanya, sudahnya sakit belakang je yang Abang Sado dapat.

Kenapa?

Kerana lemak tepu di bahagian perut, bahagian bawah perut kita tidak dilenturkan terlebih dahulu – tidak dibuang terlebih dahulu.
Kalau lemak tak hilang macam mana nak bina otot perut six pack?

Bina Otot Perut

Berikut beberapa langkah sebagai permulaan dalam bina otot perut anda.

1) Jangan hanya berlatih tiap hari, melakukan aktiviti seat up beratus kali, membuat aktivit crunches sampai nak terpeleot pinggang untuk membuang lemak di perut semata-mata.Cara penyelesaiannya adalah membuang lemak terlebih dahulu.
Macam mana?
Variasikan latihan antara beban dan kardio anda.

2) Jangan mulakan latihan atau senaman anda dengan terus memaksa perut anda, kerana otot masih sejuk ataupun lebih dipanggil belum warming up lagi. Seboleh-bolehnya mulakan dengan aktivit kardio, seperti berjalan 3-4 min, lari-lari anak, ataupun berjogging dan kemudian barulah melakukan aktiviti atau senaman yang dapat membentuk perut sixpack anda itu.

tips: lakukan latihan diselang dengan rehat 2-3 minit.
jogging + seat up + rest, jogging+seat up+ rest.

kerana dengan begini hormon testosteron dalam badan dapat meningkat dan mempercepatkan perkembangan secara significant.

3) Kurangkan pengambilan makanan yang tak sihat. Amalkan pola pemakanan sihat yang dapat membantu dalam membentuk perut 6pack anda.

Pastikan pola makanan anda kurang karbohidrat dan tinggi protein. Pola pemakanan yang sihat dan stabil antara faktor dalam mengurangkan lemak anda.

Untuk bina otot perut 6pack, mulakan lah dengan ini.
Untuk tidak mengambil terus karbohidrat mungkin tak boleh sebab karbohidrat tu adalah tenaga, lemak jugak adalah tenaga, tapi bila terlebih tenaga?? fikir-fikirkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here